غربالگری سه ماهه اول بارداری

غربالگری سه ماهه اول بارداری

غربالگری سه ماهه اول بارداری

غربالگری سه‌ماهه اول از ابتدای هفته ۱۱ بارداری (۱۱W + 0D) تا آخر هفته ۱۳ بارداری (۱۳W + 6D) که طول جنین (CRL) در محدوده ۴۵ الی ۸۴ میلیمتر است، انجام می‌شود. درغربالگری سه‌ماهه اول ریسک سه ناهنجاری کروموزومی شایع شامل سندرم داون (تریزومی ۲۱)، سندرم ادوارد (تریزومی ۱۸) و سندرم پاتو (تریزومی ۱۳) در جنین محاسبه می‌شود. در هر سه سندرم ذکر شده عقب ماندگی ذهنی یکی از علایم است. نتايج حاصل از غربالگرى سه‌ماهه اول به ما نشان می دهد كه به چه احتمالى باردارى توأم با سندرم داون، تريزومى ۱۸ و يا تريزومى ۱۳ خواهد بود كه در گزارش غربالگرى به آن نسبت تعیین ريسک گفته می‌شود. دقت این غربالگری تقریبا ۹۴ درصد است و موارد مثبت کاذب ۴/۸ درصد است.

در غربالگری سه‌ماهه اول از موارد زیر استفاده می‌شود:

ریسک زمینه ای

شاخص‌های سونوگرافی

شاخص‌های بیوشیمی یا آزمایشگاهی

 ریسک زمینه ای:

در مشاوره غربالگری با رسم شجره‌نامه و گرفتن سابقه خانوادگی و شخصی، اطلاعات این بخش تکمیل می‌گردد. در این بخش سن مادر یکی از فاکتورهای مهم است. در صورت بارداری با تخمک اهدایی سن دهنده تخمک نیز اهمیت پیدا می‌کند. از موارد مهم دیگر سابقه فرزند مبتلای قبلی به سندرم داون است. در مشاوره غربالگری موارد دخیل دیگر شامل قومیت، نوع بارداری از نظر تعداد قل (در صورت دانستن)، روش بارداری (طبیعی یا با استفاده از روش‌های کمک باروری)، تعداد بارداری، تعداد فرزندان، سابقه ابتلا به دیابت و مصرف دخانیات و همچنین موارد دیگر نیز سؤال می‌شود. در این مشاوره اهداف غربالگری و تفاوت هدف تست‌های غربالگری و تست‌های تشخیصی توضیح داده می‌شود تا مادران برداشت درستی از مفهوم غربالگری مثبت كه لزوماً نشان‌دهنده ابتلای جنین نبوده داشته باشند.

شاخص‌های سونوگرافی:

ضخامت پشت گردن جنین (NT: Nuchal Translucenc) : افزایش ضخامت بافت نرم خلف گردن شناخته‌شده‌ترین و پراستفاده‌ترین ماركری است كه بسیار زود قابل تشخیص بوده و در غربالگری از اهمیت بالایی برخوردار است.

ضربان قلب جنین (FHR: Fetal Heart Rate)

بررسی وجود استخوان بینی (NB: Nasal Bone) : عدم تشکیل یا هیپوپلازی استخوان بینی جنین در بارداری یکی از علایم کمک‌کننده  است.

بررسی نارسایی دریچه دهلیزی - بطنی سمت راست قلب جنین (TR: Tricuspid Regurgitation) : مشاهده آن احتمال وجود این اختلالات کروموزومی را در جنین تقویت می‌کند.

بررسی جریان خون ورید شکمی جنین (DV PI: Ductus Venosus Blood Flow) : غیرطبیعی شدن DV نیز احتمال این بیماری‌ها را در جنین تقویت می‌کند.

شاخص‌های بیوشیمی یا آزمایشگاهی:

Pregnancy Associated Plasma Protein A)PAPP-A) : منشأ این ماده جفت است و غلظت آن در طول مدت یک بارداری طبیعی به طور ثابت افزایش می‌یابد. ثابت شده كه كاهش قابل‌توجه این ماده با اختلالات كروموزومی در جنین به‌خصوص سندرم داون مرتبط است.

Free β hCG : این هورمون كه در دوران بارداری ابتدا با منشأ جسم زرد و سپس كوریون و جفت ترشح می‌شود. در بارداری با جنین مبتلا به سندرم داون مقدار آن بالاتر از حد مورد انتظار است و در تریزومی ۱۳ و ۱۸ کاهش می‌یابد.

نتایج غربالگری سه‌ماهه اول به یکی از سه صورت زیر ارائه می‌شود:

گروه پرخطر (Screen Positive) : توصیه به مشاوره و انجام تست‌های تشخیصی آمنیوسنتز یا CVS می‌شود. (بالا بودن خطر در غربالگری به معنای ابتلای قطعی نیست)

گروه کم‌خطر (Low Risk) : ادامه مراقبت‌های معمول بارداری توصیه می‌شود. (کم‌خطر بودن به معنای عدم ابتلا نیست به معنی احتمال ابتلای پایین است)

گروه بینابینی (Intermediate Risk) : در مؤسسه پزشکی نسل امید طبق پروتکل FMF در مواردی که ریسک بینابینی باشد و سن مادر کمتر از ۴۰ سال باشد و اندازهٔ NT کمتر از ۳ میلیمتر باشد اندازه‌گیری مارکرهای دیگر سونوگرافی شامل استخوان بینی (NB: Nasal Bone) و بررسی نارسایی دریچه سه لتی (TR: Tricuspid Regurgitation) و بررسی ناهنجاری در شکل امواج داپلر مجرای وریدی (DV PI: Ductus Venosus  PI) انجام می‌شود و در نهایت جنین در گروه کم‌خطر و پرخطر قرار می‌گیرد. در بقیه افرادی که جواب غربالگری Intermediate گزارش می‌شود توصیه به انجام Cell Free Fetal DNA) NIPT) می‌شود.

در دو قلویی معیارهای غربالگری، با بارداری تك قلویی یکسان است؛ ولی در بارداری‌های بیش از دو قل، در غربالگری از شاخص‌های بیوشیمی استفاده نمی‌شود.

نظرات :

  • avatar
    M
    1402/دی/06 09:09:51
    پاسخ

    سلام هزینه غربارگری اول بادفترچه روستایی چقدر میشه؟؟

    • avatar
      مدیر سایت
      1402/دی/06 09:43:29

      با سلام موسسه پزشکی نسل امید، با بیمه های پایه و تکمیلی، بصورت دایمی و مستقیم قرارداد ندارد. ولی در صورت نیاز مراجعین برای بیمه های پایه و تکمیلی مبالغ دریافت شده ، گواهی می گردد.

  • avatar
    صفار
    1402/بهمن/07 18:22:55
    پاسخ

    با سلام برای انجام آزمون سل فری چه مدت زمان لازم است که آسپرین و هپارین استفاده نکرده باشیم؟

    • avatar
      مدیر سایت
      1402/بهمن/08 14:57:00

      با سلام چنین ترکیباتی ممکن است با کاهش دادن نسبت DNA جنین در خون مادر باعث شوند آزمایش Cell Free (سل فری) نتیجه ندهد. لذا، بهتر است از دو روز قبل دارو قطع شود. اما قطع دارو حتما باید با اجازه پزشک معالجتان باشد.

  • avatar
    فاطمه
    1402/بهمن/27 19:02:40
    پاسخ

    با سلام و خداقوت ممنون از سایت خوبتون من غربالگری اولم رو ریسک متوسط انجام نشون داده قبل آزمایشم هم برای سونو گرافی کلی شیرینی جات خوردم و نیم ساعت بعدش هم آزمایش خون دادم و قندم هم ۹۵ بوده آیا ممکنه بخاطر همین غربالگری ریسک متوسط نشان داده باشه؟

    • avatar
      مدیر سایت
      1402/بهمن/29 13:45:49

      باسلام خیر، ریسک غربالگری ارتباطی با مصرف شیرینی جات ندارد و نیازی به ناشتا بودن هم ندارد . فقط توصیه می شود قبل از انجام آزمایش از خوردن غذای خیلی چرب پرهیز شود.

  • avatar
    جعفری
    1402/اسفند/12 13:42:49
    پاسخ

    سلام وقتتون بخیر ،برای غربالگری nt حتما باید ۱۲ هفته کامل باشه یا تو هفته ۱۲ هم باشیم nt انجام میشه؟!

    • avatar
      مدیر سایت
      1402/اسفند/12 14:22:10

      با سلام غربالگری سه‌ماهه اول از ابتدای هفته ۱۱ بارداری (۱۱W + 0D) تا آخر هفته ۱۳ بارداری (۱۳W + 6D) که طول جنین (CRL) در محدوده ۴۵ الی ۸۴ میلیمتر است، انجام می‌شود.در موسسه پزشکی نسل امید توصیه می شود از (11W-6D) تا (12W-4D) انجام شود.

  • avatar
    راضیه
    1402/اسفند/23 18:59:09
    پاسخ

    سلام من در آزمایش غربالگری اول سطح B-hCG خیلی بالاست ۱۸۳ هست خطرناکه

    • avatar
      مدیر سایت
      1402/اسفند/26 12:43:34

      با سلام. عدد 183 یک عدد خام بوده و سایر پارامترهای نیز ملاک می باشند. بالا بودن FβHCG همیشه به معنی وجود مشکل نیست. لطفا در این خصوص با پزشک معالج خود مشورت نمایید.

  • avatar
    ناشناس
    1402/اسفند/26 09:57:09
    پاسخ

    سلام خسته نباشین آزمایش من زده Low RiSkیعنی مشکلی هست

    • avatar
      مدیر سایت
      1402/اسفند/26 10:47:53

      با سلام، low risk به معنای کم خطر می باشد و یعنی مشکلی وجود ندارد.

  • avatar
    زهرا
    1402/اسفند/28 12:44:17
    پاسخ

    سلام ممنون میشم در مورد جواب آزمایش غربالگری سه ماه اول راهنمایی بفرمایید عدد Pappa برابر ۴.۴۴ عدد free bhcgبرابر ۱۳۵است crl:۵۱ و NT:1.49 و عدد mom برابر 1.40 ریسک تریزومی ۱۸و سندروم داون هم کم خطر می باشد لطفا در مورد بالا بودن عدد free bhcgراهنمایی کنید .سنوگرافی ntهم بدون مشکل بوده است.

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/فروردین/14 08:04:14

      باسلام مادر عزیز، NT در محدوده پرسنتایل 53% است که مناسب می باشد. دابل مارکر نیز اعداد خام آن ذکر شده نه MOM آن ، لذا قابل اظهار نظر نیست . اما، بالا بودن FBHCG همیشه به معنی وجود مشکل نیست . لطفا، با پزشک خود مشورت نمایید.

  • avatar
    ریحانه جامعی
    1403/فروردین/11 20:36:35
    پاسخ

    با سلام میخواستم غربالگری nt انجام بدم موسسه شما میخواستم بدونم ازمایش خون رو همونجا میگیرید؟من شیاف پروژسترون و آسپرین استفاده میکنم چندروز قبل باید قطع کنم؟

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/فروردین/19 13:39:36

      باسلام برای انجام آزمایش خون دابل مارکر نیازی به قطع دارو نیست. اما، برای انجام آزمایش خون NIPT یا سل فری داروهای ضد انعقاد مثل هپارین و آسپرین با هماهنگی پزشک معالج 48 ساعت قبل از انجام آزمایش قطع گردد. توصیه می شود، صبح روز آزمایش غذای پر چرب مصرف نگردد.

  • avatar
    شراره
    1403/فروردین/20 19:12:03
    پاسخ

    سلام من ۲۹سالمه سونو غربالگری انجام دادم ۱۱هفته و ۵ روز بود crl50.74بود و nt۲.۲۴ بود ونوشت nb دیده شد سونوگرافی گفت مشکلی نیست رفتم آزمایش بدم دکتر آزمایشگاه گفت رقم nt یه کم بالا هست خواستم بدونم واقعا بالاس مشکلی داره فعلا جواب آزمایشم آماده نیست

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/فروردین/21 08:01:05

      ارزیابی ریسک علاوه بر اطلاعات سونوگرافی نیازمند پارامترهای بیشتری از جمله فاکتور های بیوشیمی و سن مادر می باشد. بدیهی است اقدامات بعدی بر اساس نظر پزشک معالج صورت پذیرد.

  • avatar
    نازنین
    1403/فروردین/22 09:07:38
    پاسخ

    سلام خسته نباشین ۱۲هفته و۴روزم که بود غربالگری اول انجام دادم جوابPAPP3.1وFree BHCG97.4این خطرناکه خیلی نگرانم؟

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/فروردین/25 07:45:25

      ارزیابی ریسک علاوه بر پارامتر های بیوشیمی نیازمند پارامترهای بیشتری از جمله اطلاعات سونوگرافی و سن مادر می باشد. بدیهی است اقدامات بعدی بر اساس نظر پزشک معالج صورت پذیرد.

  • avatar
    سودابه
    1403/فروردین/28 16:13:26
    پاسخ

    با سلام.در آزمایش غربالگری اول من زده screen positive.عدد nt هم ۱.۹mm.و عدد bhcg هم ۱۴۸ هست.الان یعنی خیلی خطرناکه؟

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/فروردین/29 07:38:54

      غربالگری، تست تشخیصی نیست و فقط احتمالات را بیان می کند. با توجه، به میزان ریسک گزارش شده برای سندرم داون، گرچه احتمال سالم بودن جنین بیشتر از احتمال ابتلای آن است .اما، چون پر خطر گزارش شده حتما لازم است که حتما با پزشک معالج مشورت کنید و طبق نظر پزشک معالج خود، آزمایشات تکمیلی را انجام دهید تا از وضعیت سلامت جنین اطمینان حاصل گردد.

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/اردیبهشت/01 09:26:59

      با سلام اطلاعات ارایه شده کافی نمی باشد . با توجه به غربالگری مثبت با پزشک معالج خود مشورت نمائید تا آزمایشات تکمیلی برای شما در خواست گردد.

  • avatar
    معصومه
    1403/اردیبهشت/02 16:14:46
    پاسخ

    سلام در آزمایش غربالگری من عدد nt۱.۱۰میلیمتر و crl۴۵میلیمتر آیا طبیعیه؟فقط تریزومی۲۱نوشته اسکرین پاسیتیو

    • avatar
      مدیر سایت
      1403/اردیبهشت/05 12:16:54

      با سلام با اینکه اندازه NT مناسب گزارش شده است اما، با توجه به مثبت بودن غربالگری آزمایشات تکمیلی لازم است. لطفا، با پزشک معالج خود مشورت نمائید.

ارسال نظر :